Project Description

Test-stress, de voor- en nadelen van prenatale screening

Roos hoorde al in de 14e week dat haar baby een afwijking had. Annemieke moest zeven keer terugkomen voor een echo omdat de dokter het niet vertrouwde. En bij Ines leek alles in orde, maar dat was het niet. Prenatale screening: geruststeller of onruststoker?

Onze moeders hadden het maar makkelijk. Ze kregen geen enkele echo of meting, en ook geen punctie of vlokkentest als ze voor hun 36ste zwanger waren. Daardoor wist je moeder niet of jij een jongetje of een meisje was en ook niet wanneer je precies geboren zou worden. Ze wist al helemaal niet van tevoren of je gezond was. Klinkt als een heerlijk onbezorgde zwangerschap. En waarom zou je je zorgen maken als daar waarschijnlijk geen enkele reden voor is? Want gelukkig zijn de meeste baby’s helemaal in orde. Bij 96 tot 97 van de 100 zwangerschappen komt een kerngezond kind ter wereld.

Maar drie tot vier van de honderd zwangere vrouwen hebben een baby met een aangeboren afwijking in hun buik. Of jij daar een van bent, is tegenwoordig steeds preciezer te bepalen op verschillende momenten tijdens de zwangerschap. Dankzij prenatale screening.

Lees het hele artikel in Viva Mama (PDF)

Meer werk uit mijn portfolio