Project Description

Suikerbiet nieuwe grondstof voor de chemische industrie

In 2017 verdwijnt het suikerquotum. Dan hebben we plotsklaps de mogelijkheid om 2 miljoen ton extra suikerbieten te verbouwen. De chemische industrie staat te springen om dit overschot, al zijn er nog behoorlijk veel onzekerheden, constateerde Desiree Hoving in deze reportage. Toch is de tijd niet ver meer dat we onze zoete frisdranken drinken uit een flesje gemaakt van suiker.

Denk je aan een suikerklontje, dan proef je bijna meteen die zoete smaak in je mond. Suiker wordt dan ook veel in de voedingsindustrie gebruikt; drink je bijvoorbeeld een glas cola, dan giet je zo zes klontjes naar binnen. Maar je kunt er ook hele andere dingen mee doen.

Zo haalde Gert-Jan Gruter in 2007 een zakje suiker uit zijn bedrijfsrestaurant en loste dat in zijn lab op in alcohol. Diezelfde middag wist hij dat hij iets belangrijks had ontdekt: hier zou zijn bedrijf Avantium, waar hij de Chief Technology Officer was, zich vanaf dat moment volledig op focussen. Gruter had ontdekt hoe hij furaandicarbonzuur rendabel moest maken, een bouwsteen om plastic van te produceren en een biologisch alternatief voor PET-flessen. Een jaar later vloog hij naar Coca Cola in Atlanta om de door Avantium ontwikkelde fles plompverloren op tafel te zetten. Daar geloofden ze aanvankelijk niet dat het mogelijk was om van suiker plastic flessen te maken.

Lees het hele artikel in het tijdschrift Vork (PDF)

Meer werk uit mijn portfolio