Project Description

Steun voor moeders die het moeilijk hebben

Nee, we hoeven niet perfect te zijn. Maar vooral moeders blijken de lat toch zo hoog te leggen dat ze er vroeg of laat tegenaan knallen. Daarom zijn in Amsterdam twee gratis spreekuren opgezet: Mama-Fit en MamaKits.

Brigitte Kaandorp geeft de schuld aan de vrouwenbladen. “Driekwart van wat daarin staat, is hartstikke nep,” zegt ze in haar show Badwater. “Met Kerstmis is dat het ergst. Dan is er altijd zo’n sfeerreportage met een frisse leuke huiskamer, twee vaders in crèmekleurige kabelcoltruien en twee van die heel ontspannen mamma’s in een broekpak met zo’n nonchalant sjaaltje. Die zien eruit alsof ze alles onder controle hebben. Ik heb ook een keer geprobeerd om er zo uit te zien met de kerst, maar ik ben in een depressie geschoten en daar half februari pas weer uitgekomen.”

Steeds meer moeders stellen, net als Kaandorp, hoge eisen aan zichzelf. “Omdat ze daaraan nooit kunnen voldoen, hebben twee op de tien zwangeren en kersverse moeders psychische klachten,” zegt Maryleen Sorée, directeur van Perspectief. Daarom begon ze in april vorig jaar het spreekuur Mama-Fit, met subsidie van stadsdeel West. Sorée: “Er was nog geen laagdrempelige ondersteuning bij zwangerschap. Bovendien zagen we te veel depressieve moeders.” “Bij moeders die al een half jaar depressief zijn, duurt het herstel ook langer,” legt Agaath Drost uit. Ze is de Amsterdamse coördinator van MamaKits, een soortgelijk spreekuur als Mama-Fit. “Daarom wilden we er in een vroeger stadium bij zijn.”

Lees het hele artikel in Het Parool (PDF)

Meer werk uit mijn portfolio