Project Description

Kopstukken

Voor de vaste rubriek Kopstuk in tijdschrift De Ingenieur portretteer ik elke maand een succesvol ingenieur aan de hand van gesprekken met familie, vrienden, studiegenoten en collega’s.  

Akkerbouwer wilde hij aanvankelijk worden, net als zijn vader. Maar die zei: ‘Ga eerst maar wat leren.’ Inmiddels is prof.dr. Ben Feringa hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en verbouwt hij moleculen. De kroon op zijn werk kreeg hij vorige maand: de Nobelprijs voor de Scheikunde. Lees: Ben de Bouwer (pdf).

Zijn liefde voor grensverleggende schepen erfde ir. Edward Heerema van zijn vader. Inmiddels bouwde de CEO van Allseas voor de offshore-industrie het grootste en meest geavanceerde schip ter wereld. Geen wonder dus dat hij als eerste ingenieur in Nederland de prestigieuze titel Fellow Chartered Engineer krijgt. Lees: Zuinige scheepsbouwer.

Primadonnagedrag is haar vreemd en ze voelt zich weer een student die barst van de ideeën. Als directeur van architectenbureau Mecanoo ontwerpt ir. Francine Houben gebouwen waarin de mens centraal staat en die  aansluiten bij de lokale cultuur. Haar volgende project is het renoveren van de openbare bibliotheek in New York. Lees: Publieke werker.

Wanneer prof.dr. Andrew Webb naar een promotieplechtigheid gaat, heeft hij er plezier in om zijn toga alvast aan te doen op zijn kantoor in het Leids Universitair Medisch Centrum. Dan stapt hij op zijn racefiets en rijdt in vliegende vaart met een flapperend ambtskleed door de stad. ‘Exemplarisch voor zijn tongue-in-cheek-manier van doen’, zegt zijn collega dr. Wouter Teeuwisse, die bij zo’n gelegenheid graag met hem meefietst. Lees: Meester van de MRI-scan.

Als landschapsarchitect en oprichter van het Rotterdamse ontwerpbureau West 8 houdt ir. Adriaan Geuze zich niet alleen bezig met de ruimtelijke inrichting. Hij wil zijn ontwerpen graag inbedden in de cultuur en tegelijkertijd de politieke agenda beïnvloeden. Vroeger was hij daarin nogal rebels, nu wil hij vooral het hart van mensen raken. Lees: Pragmatische idealist.