Project Description

Naar een duurzame toekomst

We leven in een wereld vol mogelijkheden en we willen dat volgende generaties ook nog kunnen reizen, eten wat ze willen en voldoende energie hebben. Daarom moeten we anders gebruik maken van onze grondstoffen en omgeving. Waarom doen we dat dan niet? Voor NEMO Kennislink beschrijf ik waarom duurzame transities zo langzaam gaan en wat we kunnen doen om ze te versnellen.

Zo zocht ik uit of je duurzamer wordt na het kijken van een klimaatfilm. In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie? Lees het artikel.

Ik verwonderde me over de deeleconomie, die in eerste instantie ontzettend duurzaam lijkt. Als we minder spullen nodig hebben, stoten we immers minder koolstofdioxide uit. Maar de positieve effecten op het milieu lijken overschat. Zo gaan reizigers die in een Airbnb-woning slapen, vaker op reis en nemen deelautomobilisten minder vaak de trein. Waar komt dat paradoxale gedrag vandaan? Lees het artikel. 

Samen met ecoloog Jerry van Dijk ging ik langs bij de eerste Herenboerderij van ons land. Het belooft een duurzaam alternatief te zijn voor de intensieve landbouw in ons land, die ten koste gaat van de biodiversiteit. Op de Herenboerderij, in het Brabantse dorp Boxtel, komt de natuur terug. Lees het artikel.

Als we de aarde leefbaar willen houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? Ik vroeg het aan Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Lees het artikel.

Meer lezen? Bekijk het thema ‘Naar een duurzame toekomst’ op NEMO Kennislink.