Naar een duurzame toekomst
We leven in een wereld vol mogelijkheden en we willen dat volgende generaties ook nog kunnen reizen, eten wat ze willen en voldoende energie hebben. Daarom moeten we anders gebruik maken van onze grondstoffen en omgeving. Waarom doen we dat dan niet? Voor NEMO Kennislink beschreef ik waarom duurzame transities zo langzaam gaan en wat we kunnen doen om ze te versnellen.
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen. En dan hebben we het nog niet eens over het tekort aan vakmensen in de bouw. Lees m’n interview met Robert Harmsen, energiewetenschapper bij het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht.
Onze veestapel heeft eiwitrijk voedsel nodig, zoals soja. Die komt nu meestal van overzee en is dus niet duurzaam. Hoe zorgen we dat onze koeien binnen de kringlooplandbouw passen, waardoor de natuur, het milieu en het klimaat minder worden belast? In dit artikel geef ik vijf oplossingen.
In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie? Lees het artikel.
Als Linda Steg het voor het zeggen had, dan zou ze veel meer benadrukken wat we al wél duurzaam doen. “Als mensen te horen krijgen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, ervaren ze een warm glow, ze voelen zich letterlijk warmer”. Lees m’n interview met deze hoogleraar Omgevingspsychologie.
Onze deeleconomie lijkt in eerste instantie ontzettend duurzaam. Als we minder spullen nodig hebben, stoten we immers minder koolstofdioxide uit. Maar de positieve effecten op het milieu lijken overschat. Zo gaan reizigers die in een Airbnb-woning slapen, vaker op reis en nemen deelautomobilisten minder vaak de trein. Waar komt dat paradoxale gedrag vandaan? Lees het artikel.
Samen met ecoloog Jerry van Dijk ging ik langs bij de eerste Herenboerderij van ons land. Het belooft een duurzaam alternatief te zijn voor de intensieve landbouw in ons land, die ten koste gaat van de biodiversiteit. Op de Herenboerderij, in het Brabantse dorp Boxtel, komt de natuur terug. Lees het artikel.
Willen we de aarde leefbaar houden, dan moeten we duurzamer leven. Toch komen we maar tergend traag in actie met z’n allen. Hoe kan dat? En kunnen we alsjeblieft wat meer tempo maken? Lees m’n interview met Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.
Meer lezen? Bekijk het thema ‘Naar een duurzame toekomst’ op NEMO Kennislink.