Journalist

Grondig te werk

Als journalist ga ik grondig te werk. Het liefst zoek ik degene die ik interview op of bezoek met een wetenschapper een onderzoekslocatie om een reportage te maken. Ook duik ik graag in de vakliteratuur om de wetenschappelijke consensus over een onderwerp te achterhalen.

Mijn beste verhalen zijn een mengeling van persoonlijke interviews, reportage en achtergrondinformatie. Ik hou ook van kleine anekdotes en ervaringsverhalen, maar gebruik deze vooral om grotere maatschappelijke kwesties te bespreken.

Mijn moeder en ik voor een artikel over haar depressie in De Volkskrant. Fotocredit: Marlena Waldthausen

Selfie in het Quantum Lab van de TU Delft

Meerdere perspectieven

Ik zoek naar verschillende manieren om een onderwerp te belichten. Zo maakte ik voor tijdschrift De Ingenieur jarenlang elke maand een portret van een succesvolle techneut. Hiervoor interviewde ik een familielid, een vriend, een studiegenoot, een collega en/of een manager. Ik portretteerde onder meer: nobelprijswinnaar Ben Feringa, kunstenaar Theo Jansen, ontwerper Daan Roosegaarde en minister Eric Wiebes.

Voor een achtergrondverhaal voor feministisch maandblad Opzij over hoe het komt dat zo weinig mannen structureel minder gaan werken zodra ze vader worden, interviewde ik niet alleen tien fulltime werkende vaders, maar dook ook in de cijfers van het CBS en in de wetenschappelijke literatuur die verklaart waarom mannen zich nog steeds kostwinner voelen en waarom ze geacht worden aan hun traditionele sekserol te voldoen.

Highlights van artikelen

Interview Joop Roodenburg

De meeste politici hebben weinig verstand van techniek, volgens Joop Roodenburg. Ik sprak hem als dagvoorzitter van de jaarlijkse alumnidag, maar was daarvoor al langs geweest voor een interview. 

Geen malaria, wel depressief

Mijn moeder worstelt met depressies sinds ze kortstondig het antimalariamiddel Lariam slikte. Toeval of is er iets raars aan de hand met dit veel voorgeschreven middel? Voor de Volkskrant zocht ik het uit.

Portretten van ingenieurs

Voor tijdschrift De Ingenieur portretteerde ik aan de hand van gesprekken met familie, vrienden en collega's bijzondere ingenieurs, waaronder scheikundige Ben Feringa en architecte Francine Houben.

Tampon trouble

Het lijkt wel alsof steeds meer vrouwen problemen ondervinden van tampons. Maar is hun slechte reputatie als verkapte kankerstaafjes terecht? Is het waar dat ze vol gif zitten? Hoeveel beter zijn biologische tampons?

Mama op de strafbank

De inkomensverschillen tussen de seksen worden steeds kleiner, maar een andere kloof blijft hardnekkig bestaan: die tussen moeders en vaders. Zodra vrouwen kinderen krijgen, leveren ze in op salaris.

Ouderwets ontwerpen

Architecten zijn dankzij computerprogramma's in staat om steeds ingewikkeldere ontwerpen te maken. Maar weten ze die ook efficiënt te realiseren? Nee, vindt hoogleraar Philippe Block.

Follow the North

When it comes to gender equality, Scandinavians appear to be ahead of the game. What is their secret? "Gender equality policies are only as effective as a culture is progressive".