Desiree Hoving

Dagvoorzitter & Moderator

Als dagvoorzitter maak ik je bijeenkomst over wetenschap (en andere complexe onderwerpen) graag doelgericht, interactief en laagdrempelig. Je deelnemers zullen zich betrokken en geënthousiasmeerd voelen.

Van offline naar online evenement

Nu we niet meer bij elkaar mogen komen in volle zalen, modereer ik evenementen vanuit de studio of vanuit huis. De experts komen ook naar de studio of bellen in en de deelnemers zitten thuis achter hun eigen scherm. Bij online bijeenkomsten is het extra belangrijk om steeds nieuwe verbindingen te maken tussen experts en deelnemers, tussen deelnemers onderling en in de hoofden van individuen. Ik denk graag mee hoe je je offline programma omzet naar online.

Call or e-mail +31 6 20 245 924 | info@desireehoving.nl

Desiree Hoving

Dagvoorzitter & Moderator

Als dagvoorzitter maak ik je bijeenkomst over wetenschap (en andere complexe onderwerpen) graag doelgericht, interactief en laagdrempelig. Je deelnemers zullen zich betrokken en geënthousiasmeerd voelen.

Van offline naar online evenement

Nu we niet meer bij elkaar mogen komen in volle zalen, modereer ik evenementen vanuit de studio of vanuit huis. De experts komen ook naar de studio of bellen in en de deelnemers zitten thuis achter hun eigen scherm. Bij online bijeenkomsten is het extra belangrijk om steeds nieuwe verbindingen te maken tussen experts en deelnemers, tussen deelnemers onderling en in de hoofden van individuen. Ik denk graag mee hoe je je offline programma omzet naar online.

Bel of mail 06 20 245 924 | info@desireehoving.nl

Een inhoudelijke en motiverende dagvoorzitter

Als dagvoorzitter ben ik graag tijdig betrokken, het liefst al wanneer je je programma nog aan het ontwerpen bent. Ik zorg dat het doel van je bijeenkomst helder is en dat elk programma-onderdeel bijdraagt aan je doel. Daarnaast denk ik mee over de beste manieren en interactievormen om je deelnemers te betrekken.

Om een complex onderwerp beter bespreekbaar te maken, kijk ik er het liefst vanuit verschillende perspectieven naar. Ik verbind graag experts van allerlei vakgebieden, zoals techneuten, historici, filosofen en psychologen. Ook sla ik de brug tussen theorie en praktijk, tussen wetenschap en maatschappij en tussen experts en leken.

Het publiek vanaf het begin betrekken

Ter voorbereiding van een bijeenkomst leg ik contact met iedereen die op het podium komt. Ook lees ik me razendsnel in een onderwerp in. Op de dag zelf stuur ik bij waar nodig en improviseer ik graag.

De interactie met het publiek vind ik belangrijk. Vanaf het begin van een bijeenkomst betrek ik mensen, zorg ik dat ingewikkelde onderwerpen voor iedereen toegankelijk en levendig zijn, stel ik vragen die iedereen wil stellen en motiveer ik mensen om mee te doen.

Ik ben verbonden aan Dagvoorzitter.nl en ZijSpreekt. Voor internationale evenementen boek je me via Masters in Moderation.

Vrouwen van Nu

Met het Landelijk Voedsel Platform wil Vrouwen van Nu de kloof dichten tussen boeren en burgers. Ook wil ze minder polarisatie in discussies rondom de toekomst van ons voedsel. Ik was dagvoorzitter van de interactieve hybride startbijeenkomst, die je hier kunt terugkijken.

Professioneel en ongedwongen, zo heeft Desiree onze kick-off bijeenkomst van het Landelijk Voedsel Platform op 25 maart mee vorm gegeven als dagvoorzitter. In de voorbereiding was ze op een prettige manier actief betrokken in het bespreken van de inhoudelijke focus en de gewenste vormgeving van dit hybride evenement. Betrokken en met kennis van het onderwerp ‘goed voedsel voor eerlijke prijzen’ heeft ze de gesprekken met de voedingsexperts, die in de studio aanwezig waren, en met de deelnemers in de zoom-sessie gefaciliteerd. In de vele positieve reacties van de online deelnemers na afloop, klonk vaak ook waardering voor Desiree als dagvoorzitter door.

Carla Wijers, directeur bij Vrouwen van Nu

AMS Instituut

Hoe gaan we verantwoord met sensoren en camera’s in de stad om? Die vraag wordt onderzocht bij het Responsible Sensing Lab, een samenwerking tussen het AMS Instituut en de Digitale Stad Amsterdam. Je kunt het Engelstalige hybride lanceringsevent, waarin ik onder meer wethouder Touria Meliani interview (zie foto), hier terugkijken.

Desiree blijkt een zeer fijne moderator en presentator op het podium, voor de camera, maar ook in de voorbereiding naar ons event in de studio van NEMO; de ‘Launch of the Responsible Sensing Lab’ begin 2021. Professioneel, daadkrachtig en iemand die goed meedenkt. Ze weet bovendien elke tafelgast en spreker zich op zijn/haar gemak te laten voelen zonder scherpte te verliezen.

Anouk Wieleman, projectleider bij Gemeente Amsterdam afdeling CTO

Coöperatie VGZ

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, zijn snellere innovaties nodig. Daarom organiseerde Karien van Gennip, de bestuursvoorzitter van VGZ, op internationale vrouwendag een online rondetafelgesprek met 15 topvrouwen uit de zorg. Je kunt het hier terugkijken.

“Desiree neemt je mee” in het verhaal van je bijeenkomst of evenement. Toen we Desiree relatief kort van te voren benaderden voor een moderatieklus aarzelde ze niet, maar begon ze meteen. Desiree bereidt zich voor zoals ze ook een debat zélf aanpakt: zich verdiepen in de inhoud, doorvragen en toewerken naar concrete punten die voor de deelnemers interessant (kunnen) zijn. Ze heeft oog voor het geheel, neemt de tijd om de inhoud te doorgronden, heeft aandacht voor de sprekers (spreekt ze het liefst zélf ter voorbereiding) en denkt actief mee over de interactie: hoe zit het met de spanningsboog, komt iedereen aan bod en bereik je wat je wilt bereiken? Kortom, Desiree is een vakvrouw met inhoud en pit. Het was een feest om met haar samen te werken.

Jaap de Bruijn, stakeholdermanager VGZ

Amsterdam UMC

Sinds het begin van de pandemie zijn ruim 200 onderzoeken gestart bij Amsterdam UMC. Het online congres Unorthodox Teams, Accelerating Science toonde alle collega’s hoe keihard iedereen in het coronajaar had gewerkt. Ik was host. Je kunt het hier terugkijken.

Desiree modereerde op 3 december 2020 met veel enthousiasme het Amsterdam UMC COVID-19 live event. In 120 min non-stop passeerden 3 panels van 6 klinische en translationele geneeskundigen de revue in geanimeerde tafelgesprekken met steeds een andere tafelheer/dame als co-host. Tijdens de live stream waren al meer dan 900 toehoorders online; de webcast is daarna enkele duizenden keren teruggekeken. Desiree is solide, enthousiast, maar houdt tegelijkertijd oog voor de menselijke maat.

Arjen Brussaard, director Amsterdam Neuroscience, Amsterdam UMC

Artis

Hoe gingen we vroeger met epidemieën om? Waarom was Contagion tijdens de lockdown zo’n populaire film? Ik vroeg het aan de gasten van Artis Academie Live, een online talkshow met een afwisselend programma. Je kunt het hier terugkijken.

Desiree presenteerde voor Artis Academie twee online talkshows in het najaar van 2020. Ze is een enthousiaste en supersnel ingewerkte presentatrice met verstand van wetenschap, die vlot onze talkshowgasten op hun gemak stelde, en ze op een voor een breed publiek toegankelijke manier interviewde. Daarbij is ze ook nog eens een altijd stijlvolle verschijning. De ideale combinatie!

Olga Crapels, Filosoof | Programmamaker | Art, Science & Technology Events | Creative Consultant & Founder at Studio Kruisbestuiving

Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

De jaarlijkse landelijke bijeenkomst van de LNVH vond in 2020 voor het eerst online plaats. Het thema was: nieuw leiderschap. Ik ontwierp een interactief programma voor een Zoom-bijeenkomst, waarbij ik de 120 deelnemers (in het Engels) uitdaagde om te reflecteren op wat voor leider zij zouden willen zijn. De column van Maartje Laterveer kun je hier terugkijken.

We were delighted to have Desiree as our facilitator and moderator at the 2020 Dutch Network of Women Professors Affiliates Meeting, an online event with over 120 attendees. She skilfully translated our input into a highly interactive zoom session. It was a pleasure working with you, Desiree!

Lidwien Poorthuis, senior policy officer – managing director – Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

Desiree Hoving interview

Academic Transfer

Het plaatsen van een vacature en hopen dat de meest geschikte wetenschapper reageert, is niet meer van deze tijd. Academic Transfer stimuleert onderzoeksinstellingen om langdurige relaties met talent te leggen en organiseerde een conferentie. Ik dacht mee over hoe ze haar boodschap het beste in een programma kon gieten en stimuleerde het publiek mee te denken.

Desiree heeft in de afgelopen jaren twee maal een live event voor Academic Transfer gemodereerd, op haar aanstekelijke, doortastende eigen wijze. Haar betrokkenheid bij de voorbereiding en het conceptueel meedenken, dat is toch wel haar kracht. Nu we dit jaar de conferentie online moesten houden, wist Desiree daar heel bedreven in te springen en kon het publiek betrokken houden door een gepaste dosis interactiviteit.

Jeroen Sparla, CEO at Academic Transfer

NEMO Kennislink Live

Als samensteller en moderator van de maandelijkse discussie-avonden op het dak van NEMO Science Museum, maakte ik actuele wetenschappelijke onderwerpen voor een volwassen publiek laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk. Ik nodigde steeds drie experts uit, deed de voorgesprekken, interviewde hen op het podium en modereerde de discussie met het publiek. Je kunt alles hier teruglezen en -luisteren.

Desiree is een plezierige moderator die zorgt dat de sprekers optimaal tot hun recht komen. Haar grote kracht is dat ze zowel in de voorbereiding als in de interactie met een volle zaal goed blijft luisteren en haar handelen bijstuurt waar nodig.

Jeroen Wiegertjes, manager wetenschapscommunicatie bij NEMO

TU Delft

In de lente van 2019 kreeg de kilo een nieuwe standaard. De TU Delft maakte een tentoonstelling en bracht wetenschappers van verschillende disciplines, universiteiten en bedrijven bij elkaar om – in het Engels – te discussiëren over de rol van standaarden in de ontwikkeling van technologie. Ik was dagvoorzitter en modereerde de discussie tussen de wetenschappers en het publiek.

Desiree is sprankelend, inhoudelijk sterk, scherp en met de juiste focus naar het publiek; alle ingrediënten die je wenst bij een goede dagvoorzitter. Daarnaast is het een feest om met haar samen te werken. Ze is open, recht door zee en een vat vol creativiteit.

Fien Bosman, communicatieadviseur van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE)

Over Desiree

Wetenschap & Techniek

Mijn affiniteit met wetenschap is ontstaan bij TNO en bij de Technische Universiteit Delft, waar ik mijn carrière begon als onderzoeker. Daarna switchte ik naar de journalistiek. Ik was in dienst van Cobouw, de dagelijkse krant in de bouw, schreef voor het populair wetenschappelijke tijdschrift NWT (nu New Scientist) en maakte televisie voor de kennisquiz Hoe?Zo! Daarna schreef ik tien jaar als zelfstandig wetenschapsjournalist voor landelijke kranten (Volkskrant, NRC, Algemeen Dagblad en Parool) en tijdschriften (onder meer De Ingenieur, OneWorld, Libelle, Marie Claire en Opzij).

Nu werk ik als dagvoorzitter in Nederland en als moderator in het buitenland. Ik sta graag voor een volle zaal, maar ontvang net zo lief gasten in een studio  en modereer ook online bijeenkomsten vanuit huis.

Mijn sterke punten zijn om conceptueel mee te denken over het programma, deelnemers mee te laten praten en experts scherpe vragen te stellen. Ik zorg voor een inhoudelijk gesprek waaraan een ieder deel mag nemen.

 

Wetenschapsjournalist

Als voormalig journalist ga ik grondig te werk. Het liefst zoek ik degene die ik interview op en bezoek ik een onderzoekslocatie. Ook duik ik graag in de vakliteratuur om het wetenschappelijke discours over een onderwerp te achterhalen. Lees meer over mijn journalistieke werk.

Ik ben lid van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie (VWN), om de kwaliteit en kwantiteit van de communicatie over wetenschap en techniek te bevorderen.

Ook ben ik lid van de Vakgroep GoedeDagVoorzitters, om mijn kennis en vaardigheden van het vak van dagvoorzitters te vergroten door intervisie en training.

Mijn opdrachtgevers

Mijn opdrachtgevers zijn vaak kennisinstellingen waaronder de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Gent, Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht, Universiteit Wageningen, TNO, RIVM, NEN en NKI. Ook werk ik voor organisaties die nauw betrokken zijn bij de wetenschap, zoals NEMO Science Museum, Artis, AMS Instituut, VHTO landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, Academic Transfer en Vrouwen van Nu. Daarnaast modereer ik programma’s voor Pakhuis De Zwijger.

Voor de jaarlijkse alumnidag aan de TU Delft waren we op zoek naar een sprankelend persoon die zich niet liet afschrikken door alle eigengereide alumni. Daarnaast moest deze persoon recht blijven staan in de snel veranderende wereld van techniek en beta wetenschappen. Met Desiree hadden we net deze persoon gevonden. De plenaire sessie was een groot succes!

Robin Bormans, communicatie- en event-adviseur van het TU Delft Alumni Relations Team

Desiree wist vakkundig de discussie op het Micropia-symposium over de hygiëne-hypothese te leiden en het publiek te betrekken bij het gesprek tussen de panelleden. Haar inhoudelijke voorbereiding was gedegen en de samenwerking erg prettig. Een dagvoorzitterschap is bij haar in goede handen.

Mark Reid, bioloog bij ARTIS

Desiree is an innovative and professional moderator. With skill she created a session that addressed the overall narrative of the M&I Healthcare meeting in Helsinki as well as the needs of the international participants for the workshop she facilitated. Amazing job! 

Andrew Winterburn, an experienced business leader, strategic thinker and entrepreneur with extensive international expertise.

Bij het rolmodellenfestival van VHTO waardeerden deelnemers haar unaniem als een goede dagvoorzitter. Quote: “Wat een superenthousiaste en kleurrijke vrouw, die onbekenden weet te motiveren!”. Wij hebben Desiree ervaren als een positieve en inhoudelijk scherpe dagvoorzitter. Aanrader dus!

Annemijn Smulders, projectassistent VHTO – landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek

Bel of e-mail

Neem contact met me op om jouw evenement te bespreken. Als dagvoorzitter ben ik graag tijdig betrokken, het liefst al bij het maken van het programma. Ik zorg dat het doel van je bijeenkomst helder is en dat elk programma-onderdeel aan dat doel bijdraagt. Zo creëren we samen een rode draad.

06 20 245 924 | info@desireehoving.nl