Dagvoorzitter & Moderator

Inhoudelijk en motiverend

Als dagvoorzitter word ik graag tijdig betrokken, het liefst al bij het maken van het programma. Dan bespreken we het doel van de bijeenkomst en zorgen we dat elk programma-onderdeel aan dat doel bijdraagt.

Het heeft meerwaarde om vanuit verschillende perspectieven naar een onderwerp te kijken. Ik verbind graag experts van verschillende vakgebieden met elkaar, zoals techneuten, historici, filosofen en psychologen. Ook verbind ik graag de theorie met de praktijk.

Daarnaast denk ik graag mee over passende werkvormen om informatie over te brengen, te bediscussiëren en om de zaal te betrekken.

Desiree als dagvoorzitter bij het jaarlijkse symposium van Micropia in 2018. Fotograaf: Ronald van Weeren, Artis

Desiree als moderator bij NEMO Kennislink Live. Fotograaf: DigiDaan

Het publiek vanaf het begin betrekken

Ter voorbereiding leg ik graag contact met iedereen die op het podium komt. Op de dag zelf stuur ik bij waar nodig en improviseer ik ook graag.

De interactie met het publiek vind ik enorm belangrijk. Vanaf het begin van de bijeenkomst betrek ik mensen, zorg dat ingewikkelde onderwerpen voor iedereen toegankelijk zijn, stel vragen die iedereen zich afvraagt en motiveer mensen om mee te doen.

Ik ben verbonden aan ZijSpreekt en daar te boeken als dagvoorzitter en moderator.

NEMO Kennislink Live

Als samensteller en moderator van de maandelijkse discussie-avonden op het dak van NEMO Science Museum, maak ik actuele wetenschappelijke onderwerpen voor een volwassen publiek laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk. Ik nodig drie experts uit, interview hen op het podium en zwengel de discussie aan.

Desiree is een plezierige moderator die zorgt dat de sprekers optimaal tot hun recht komen. Haar grote kracht is dat ze zowel in de voorbereiding als in de interactie met een volle zaal goed blijft luisteren en haar handelen bijstuurt waar nodig.

Jeroen Wiegertjes, manager wetenschapscommunicatie bij NEMO

Desiree Hoving interview

Academic Transfer

Het plaatsen van een personeelsadvertentie en hopen dat de meest geschikte wetenschapper reageert, is niet meer van deze tijd. Academic Transfer stimuleert onderzoeksinstellingen om langdurige relaties met talent te leggen en organiseerde een conferentie. Ik dacht ver vantevoren mee hoe ze haar boodschap het beste kon overbrengen, zorgde voor een rode draad en stimuleerde het publiek mee te denken.

Wij kijken positief terug op onze Villa Jongerius conferentie over de werving van wetenschappers. Desiree Hoving was als dagvoorzitter betrokken, behield het overzicht en stelde iedereen in de gelegenheid zichzelf te laten zien. Ook vanuit de zaal ontvingen we positieve reacties: enthousiast en verfrissend.

Hoofd communicatie, Academic Transfer

TU Delft

In de lente van 2019 kreeg de kilo een nieuwe standaard. De TU Delft maakte een tentoonstelling en bracht wetenschappers van verschillende disciplines, universiteiten en bedrijven bij elkaar om – in het Engels – te discussiëren over de rol van standaarden in de ontwikkeling van technologie. Ik was dagvoorzitter en modereerde de discussie tussen de wetenschappers en het publiek.

Desiree is sprankelend, inhoudelijk sterk, scherp en met de juiste focus naar het publiek; alle ingrediënten die je wenst bij een goede dagvoorzitter. Daarnaast is het een feest om met haar samen te werken. Ze is open, recht door zee en een vat vol creativiteit.

Fien Bosman, communicatieadviseur van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE)