Dagvoorzitter & Moderator

Inhoudelijk en motiverend

Als dagvoorzitter ben ik graag betrokken bij het maken van het programma. Ook zorg ik dat het doel van de bijeenkomst duidelijk is. Ik help met de selectie van de gasten, nodig ze desgewenst uit, leg sowieso van tevoren contact, zorg dat hun bijdrage helder is en lees me in het onderwerp in.

Het contact met het publiek vind ik belangrijk. Ik betrek mensen vanaf het begin van de bijeenkomst, maak ingewikkelde onderwerpen voor iedereen toegankelijk en daag mensen uit om verder na te denken.

Desiree als dagvoorzitter bij het jaarlijkse symposium van Micropia in 2018. Fotograaf: Ronald van Weeren, Artis

Fotograaf: DigiDaan

Een onderwerp op verschillende manieren belichten

Ik zoek naar verschillende perspectieven om naar een onderwerp te kijken. Zo nodigde ik bij een bijeenkomst van NEMO Kennislink Live over duurzame transities een voormalig minister milieu, een milieukundig bedrijfsadviseur en een omgevingspsycholoog uit. We discussieerden over de vraag waarom het zo lang duurt voordat we met z’n allen duurzamer worden: dat blijkt zowel een politieke als een industriële als een psychologische kwestie.

Ik ben verbonden aan ZijSpreekt en daar te boeken als dagvoorzitter en moderator.

NEMO Kennislink Live

Als samensteller en moderator van de maandelijkse discussie-avonden op het dak van NEMO Science Museum, maak ik actuele wetenschappelijke onderwerpen voor een volwassen publiek laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk. Ik nodig drie experts uit, interview hen op het podium en zwengel de discussie aan.

Desiree is een plezierige moderator die zorgt dat de sprekers optimaal tot hun recht komen. Haar grote kracht is dat ze zowel in de voorbereiding als in de interactie met een volle zaal goed blijft luisteren en haar handelen bijstuurt waar nodig

Jeroen Wiegertjes, manager wetenschapscommunicatie bij NEMO

Bibliotheek AanZet

Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest, over robotisering, modereerde ik drie avonden bij bibliotheek AanZet. Ik besprak met een techneut en een filosoof de effecten van robotisering op ons dagelijks werk en blikte met hen vooruit op de toekomst. Met de zaal zocht ik naar antwoorden op vragen die de robotisering oproept.

Desiree is de brug tussen wetenschappers en de zaal en laat daarmee iedereen op interactieve wijze deelnemen aan het gesprek

Judith Maagdenberg, junior consultant bij The Alignment House

TU Delft

Waarin lijken chocolade en staal op elkaar? Voor studenten modereerde ik een Engelstalig symposium waar zowel materiaal- als voedingswetenschappers aan het woord kwamen. In het Science Centre van de Technische Universiteit Delft bleken deze – op het oog – totaal verschillende wetenschappen enorm op elkaar te lijken.

Desiree is sprankelend, inhoudelijk sterk, scherp en met de juiste focus naar het publiek; alle ingrediënten die je wenst bij een goede dagvoorzitter. Daarnaast is het een feest om met haar samen te werken. Ze is open, recht door zee en een vat vol creativiteit.

Fien Bosman, communicatieadviseur van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE)